Er minimalisme en religion?

Hvis man kigger rundt omkring på nettet, kan man måske godt få det indtryk, at minimalisme og Simple Living bliver nærmest helt religiøst. Jeg vil dog gerne starte med at slå fast, at det hænger helt anderledes sammen i mit liv. Jeg har en række elementer i mit liv, såsom minimalisme, veganisme og simple living, som hver især er en del af min livsstil. Nogle af dem har fulgt mig længere end andre. Jeg blev f.eks. veganer før jeg blev minimalist. Men gør det så veganisme til min religion? Nej. Veganisme er ligesom de andre elementer en værdi i mit liv. Det handler om etik, og det dækker over en del af mit liv.

Min tro

Der findes minimalister og veganere med mange forskellige baggrunde. Selv er jeg kristen, og min tro på Gud har jeg da også med mig, når jeg skriver indlæg her på bloggen. Jeg er bestemt ikke perfekt eller et mønstereksempel på, hvordan man lever efter Bibelen. Jeg falder også engang imellem… ret tit faktisk. Men jeg prøver. Jeg prøver at indrette min hverdag efter at få læst i Bibelen mindst en gang om dagen. Jeg prøver at tage det jeg læser og lægge det over på min hverdag. Jeg prøver at minde mig selv om, at når jeg er i tvivl, eller føler mig alene, så har jeg altid en himmelsk far som er med mig og som jeg kan bede om hjælp. Og selvom jeg fejler i mine forsøg på en eller anden måde hver dag, så kan jeg slå op i Bibelen og læse om hvordan Jesus døde på korset for at mine synder ikke skulle adskille mig fra Gud. Det er da stort!

Er det kristent at være minimalist?

Alle de ting som jeg skriver om på denne blog, passer faktisk rigtig godt med min tro. Jeg har taget lidt eksempler fra Bibelen og smidt ind herunder:

“Se himlens fugle; de sår ikke og høster ikke og samler ikke i lade, og jeres himmelske fader giver dem føden.”

Matthæusevangeliet 6:26

Jeg kan godt lide dette sted fordi det både fortæller noget om at vi ikke skal bekymre os, men det understreger også, at minimalisme og simple living, ikke er et nyt fænomen. Det er faktisk en måde som Jesus ønsker at vi skal leve.

“Gud sagde: »Nu giver jeg jer alle planter, der sætter frø, på hele jorden og alle træer, der bærer frugt med kerne. Dem skal I have til føde. Til alle de vilde dyr og til alle himlens fugle, ja, til alt levende, der rører sig på jorden, giver jeg alle grønne planter som føde.« Og det skete.”

Første Mosebog 1:29

Dette fortæller om, at plantebaseret kost faktisk er måden vi er skabt til at spise oprindeligt. Og ja så er det rigtigt at vi efter syndefaldet fik lov til til at ændre vores spisevaner, og at Jesus udhviskede spiseregler helt, men det betyder jo slet ikke at man skal spise alt. Der er f.eks. ingen i Danmark der spiser hunde, selvom de egentlig har ret til det ifølge Bibelen. Så man kan altså fint være veganer som kristen.

Tag ikke pung med, ikke taske, ikke sko, og hils ikke på nogen undervejs.

Lukasevangeliet 10:4

Dette er noget Jesus siger til sine disciple (og altså også nutidens kristne), da han sender dem i forvejen, og dette taler også meget godt for minimalisme. Det er ikke en nødvendighed at have penge, oppakning og ikke mindst sko på, for at leve et godt kristent liv. Den sidste kommentar om at vi ikke skal hilse på nogen undervejs vækker lidt genklang fra barndommen synes jeg. Det lyder som noget ens forældre kunne finde på at sige, når man skulle skynde sig: Hils ikke på nogen undervejs. Jeg kan godt forestille mig, at man kan blive lidt trodsig indeni, når man læser det, men når man husker den første del af sætningen, er det jo tydeligt en meget kærlig besked: Du skal ikke at tage noget med. Jeg giver!

Dette indlæg blev meget tydeligt præget af Bibelen. Jeg kan ikke love at der kommer bibelvers i flere indlæg, men jeg har nu forklaret, hvorfor der vil kunne anes en kristen undertone i indlæggene. Hvis du er kritisk overfor om der findes en Gud, eller måske bare ønsker at få dine argumenter lige i skabet, så kan jeg anbefale denne gode bog. Den er på engelsk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *